Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις!


Την προηγούμενη εβδομάδα, είχα την τύχη να παρακολουθήσω μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη από τον σπουδαίο Κύπριο χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, ο οποίος με χαρισματική αμεσότητα και αφοπλιστική ειλικρίνεια ταξίδεψε το κοινό του σε έναν κόσμο εικόνων, παραμυθιών και ποιημάτων από την πλούσια Κυπριακή παράδοση. Στις πλείστες των περιπτώσεων ένας πληθωρικός καλλιτέχνης δεν αρκείται στο να παρουσιάσει απλά το έργο του, αλλά μέσα από αυτό θέτει το εφαλτήριο για να περιπλανηθεί ο ακροατής στα μονοπάτια της δημιουργικής του πορείας και να ταυτιστεί με αυτό.

Κοινό γνώρισμα των δημιουργικών ανθρώπων αλλά και κινητήριος δύναμη για κάθε τους βήμα σίγουρα δεν είναι μόνο η ουσιαστική θεωρητική κατάρτιση αλλά συνάμα και η φιλοσοφική θεώρηση της καθημερινότητας που με γλαφυρότητα έχει περιγράψει ο Ιταλικής καταγωγής Αμερικανός συγγραφέας Leo Buscaglia στην συλλογή διαλέξεων του που κυκλοφορούν υπό τον τίτλο “Living, loving, learning” (Να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις).

Ένας σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας θα πρέπει να μπορεί να αφουγκράζεται τις σχεδιαστικές ανάγκες της εποχής του αλλά παράλληλα να προβλέπει και να διαμορφώνει τις μελλοντικές τάσεις. Για να μπορεί να το κάνει αυτό, θα πρέπει να έχει την ευχέρεια να αλληλεπιδρά, να αφομοιώνει και να αφομοιώνεται με το περιβάλλον του, να ζει και να αναπνέει μέσα σε αυτό. Ένας σπουδαίος σχεδιαστής δεν μπορεί να προσδιορίζεται ως αυτό μόνο. Είναι η πολύπλευρη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα του που βρίσκει διαύλους επικοινωνίας και διέξοδο μέσα από την οπτική επικοινωνία. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου σμιλεύονται μέσα από την επαφή του με τον συνάνθρωπο, μέσα από τη ζωή του ως μέλος διαφόρων κοινωνικών ομάδων και από τις εμπειρίες που αυτές οι επαφές έχουν να του προσφέρουν. Χαρακτηριστική περίπτωση ο David Carson, ένας από τους κορυφαίους γραφίστες της εποχής μας, με σπουδές στην κοινωνιολογία και παγκόσμιες διακρίσεις στον χώρο του επαγγελματικού Surfing.

Η σχεδόν μυσταγωγική ανάγνωση του ποιήματος “Ανεράδα” του Βασίλη Μιχαηλίδη σε συνδυασμό με τα έξοχα χαρακτικά του Χαμπή Τσαγγάρη φανέρωσαν την γενεσιουργό αιτία της συγγραφής του λυρικότερου ίσως εκ των ποιημάτων του μεγάλου Κύπριου ποιητή, την αγάπη. Ένας Graphic Designer μπορεί και χρησιμοποιεί διάφορα μέσα πειθούς δίνοντας τους οπτική υπόσταση μέσω των δημιουργιών του. Το ισχυρότερο όμως όπλο στη φαρέτρα του είναι η επίκληση στο συναίσθημα και το δημιουργικότερο όλων των συναισθημάτων είναι η αγάπη. Ένας γραφίστας πρέπει πρώτιστα να αγαπήσει αυτό που κάνει. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του διεθνούς φήμης πολυβραβευμένου Έλληνα σχεδιαστή Χάρη Τσέβη “Το καλύτερο βραβείο είναι το να ξυπνάς κάθε πρωί για να κάνεις την καλύτερη δουλειά που θα μπορούσες να ονειρευτείς”. Ένας δημιουργός δίνει πνοή στα έργα του καταθέτοντας κάθε φορά ένα κομμάτι της ψυχής του, ως αποτύπωση του εσωτερικού του κόσμου, έτσι όσο πιο πλούσιος συναισθημάτων είναι αυτός τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η αποτύπωση αυτή να παραμείνει ανεξίτηλη στο πέρασμα των χρόνων.     




Ο κόσμος της οπτικής επικοινωνίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες καθορίζει και καθορίζεται από την αλματώδη εξέλιξη των νέων τεχνολογιών. Οι ραγδαίες αυτές αλλαγές υπαγορεύουν και την αναγκαιότητα της συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης που πρέπει να έχει ένας σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας για να μπορεί να παραμένει στις επάλξεις του επαγγελματικού του χώρου. Αυτή όμως είναι η μια μόνο πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη μεριά, ένας γραφίστας οφείλει να παίρνει μαθήματα και από τη ίδια τη ζωή. Ο άνθρωπος, που κατά τον Αριστοτέλη, είναι φύσει κοινωνικό ον μπορεί και εξελίσσεται, να αποκτά γνώσεις και δεξιότητες μόνο μέσα από την κοινωνική του ζωή. Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν μπορεί να είναι παθητικός δέκτης. Η γνώση και η μάθηση προϋποθέτουν την υιοθέτηση ενεργών και πρωταγωνιστικών δράσεων και ρόλων που είναι έτσι και αλλιώς άμεσα συνυφασμένοι με το δημιουργικό επάγγελμα του σχεδιαστή. 


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 02.11.14
#Γραφιστορίες #012




Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!