10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας | Διεθνής διαγωνισμός αφίσας

Ένα μοναδικό για τις εφαρμοσμένες τέχνες και τα ελληνικά γράμματα μουσείο, το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά της Κρήτης, απευθύνει για μία ακόμη χρόνια ανοικτή πρόσκληση σε όσους διαθέτουν καλλιτεχνική φλέβα, ταλέντο, έμπνευση και φαντασία, να λάβουν μέρος στον 2ο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας που διοργανώνει. Το μουσείο, που εγκαινιάστηκε το 2005, περιλαμβάνει στη συλλογή του περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια και άλλα μηχανήματα καθώς και εργαλεία και αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννησή της, την εποχή του Γουτεμβέργιου, μέχρι τις μέρες μας. Σπάνια βιβλία και εφημερίδες καθώς και πολύτιμες λιθογραφίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην ιστορία και την τέχνη της τυπογραφίας.
Η προσπάθεια για εμπλουτισμό του μουσείου με νέα εκθέματα και η επαφή με τους ανθρώπους της τυπογραφίας είναι συνεχής. Τον Απρίλιο του 2012, το μουσείο επεκτάθηκε σε νέα πτέρυγα προσθέτοντας στη συλλογή του εκθέματα που αφορούν την εξέλιξη των γραφικών τεχνών καθώς και δύο αξιόλογες εκθέσεις που σχετίζονται με την εξέλιξη της τυπογραφίας και την ιστορία της γραφής. Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του μουσείου είναι οι επιμορφωτικές επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων για να μπορέσουν οι μαθητές να αποκτήσουν ενδιαφέρον, γνώσεις και άποψη για την τυπογραφία. Κατά τη διάρκεια των περιηγήσεων, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν, αλλά και να έρθουν σε άμεση επαφή με την τέχνη της τυπογραφίας τυπώνοντας στα παλιά τυπογραφικά πιεστήρια που, αν και μετρούν πολλές δεκαετίες ζωής, παραμένουν λειτουργικά. Το μουσείο είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας [AEPM].

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης με τις εκατοντάδες συμμετοχές από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο διεθνής διαγωνισμός αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας ευελπιστεί να καταξιωθεί στη συνείδηση των φίλων της τυπογραφίας και όχι μόνο και να γίνει θεσμός. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού συνδέεται άμεσα με μια ξεχωριστή επέτειο του Μουσείου Τυπογραφίας και αφορά τα δέκα χρόνια λειτουργίας του στην όμορφη και γραφική πόλη των Χανίων.
Το μουσείο, λοιπόν, καλεί επαγγελματίες, σπουδαστές, ερασιτέχνες των γραφικών και εικαστικών τεχνών, αλλά και ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες που μπορούν να τις αποτυπώσουν δημιουργικά σχεδιάζοντας μια αφίσα, να στείλουν τις δημιουργίες τους στον διαγωνισμό με θέμα «10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας». Στην ιστοσελίδα του μουσείου οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό μπορούν να αντλήσουν πλήθος πληροφοριών μέσα από την εικονική περιήγηση που παρέχει ο ιστότοπος αλλά και το πλούσιο φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό.

Οι τρεις πρώτες αφίσες που θα διακριθούν θα αποτελέσουν το κεντρικό τμήμα της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας, ενώ οι δημιουργοί τους θα λάβουν χρηματικά έπαθλα. Στην έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 02 Αυγούστου 2015, θα παρουσιαστούν τα τριάντα καλύτερα έργα και οι δημιουργοί τους θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις. Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απαρτίζουν σημαντικοί επαγγελματίες του χώρου της τυπογραφίας και της οπτικής επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής τυπογραφίας και γραφικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ. Κλήμης Μαστορίδης.
+ Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αποστείλουν το έργο τους ηλεκτρονικά μέχρι τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015. Τους όρους συμμετοχής, καθώς και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διεθνή αυτόν διαγωνισμό, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στην ιστοσελίδα του μουσείου: Μουσείο Τυπογραφίας - Χανιά, Κρήτη


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 07.06.15
#Γραφιστορίες #037






Εγκαίνια έκθεσης αφίσας με θέμα 

“10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας”
Εγκαινιάσθηκε το βράδυ της Κυριακής 2 Aυγούστου στο Μουσείο Τυπογραφίας η έκθεση αφίσας με θέμα “10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας” με τις τριάντα αφίσες που διακρίθηκαν στον φετινό, 2ο διεθνή διαγωνισμό αφίσας που προκήρυξε το Μουσείο.
Οι τρεις πρώτοι νικητές είναι οι: Γιώργος Κρητικός,Γιάννης Μάλλης, Κωνσταντίνος Κρίγκας, οι οποίοι και έλαβαν σημαντικά χρηματικά έπαθλα (1.000 ευρώ για τον πρώτο, 700 ευρώ για τον δεύτερο και 500 ευρώ για τον τρίτο νικητή, χορηγία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”).

Το 1ο βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του Μουσείου Γιάννης Γαρεδάκης, το 2ο βραβείο το μέλος της κριτικής επιτροπής Κλήμης Μαστορίδης, καθηγητής τυπογραφίας και γραφικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας και το 3ο το μέλος της κριτικής επιτροπής Γεράσιμος Λεωνίδας, καθηγητής τυπογραφίας στο πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία.

Οι 27 δημιουργοί των έργων που ξεχώρισαν και έλαβαν τιμητικές διακρίσεις είναι οι: Μαρία Δημητρίου, Αντώνης Γιαννόπουλος, Αντυ Παπαδάκης, Μαρία Κουφαλιώτη, Κωνσταντίνα Πολύτιμη Ζερδέβα Μπρικόρη, Ιωάννης Διβόλης, Δέσποινα Αεράκη, Laura Fraholli, Αγγελική Μιχαλοπούλου - Καρρά, Αντώνης Σόντρας, Δημήτρης Αποστολίδης, τυπογραφείο “Στοιχειάγρα”, Μαρία Ματσούκα, Αντιγόνη - Μαρία Καμπιτάκη, Αλέξανδρος Κοκόλας, Ολγα Τζόλα, Τάσος Μπακατσάκης, Μανώλης Δημητριάδης, Ανέστης Τζιβελεκίδης, Κώστας Μπαρτσώκας, Κώστας Διακαινισάκης, Νικόλ Χωρινοπούλου, Νικόλαος Καββαδίας, Εύρος Βοσκαρίδης, Θάνος Παππάς, Μαρία Δέλλιου και Ασπασία Κατσικάδη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσείο Τυπογραφίας μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό και είναι επικέψιμη τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Τα τριάντα έργα που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό σύντομα θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του μουσείου.


H συμμετοχή μου για το διαγωνισμό
“10 χρόνια Μουσείο Τυπογραφίας” αποτελεί μέρος της έκθεσης των 30 έργων που θα φιλοξενούνται στο Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά της Κρήτης, έως το επόμενο καλοκαίρι όπου και θα δημιουργηθεί ο επόμενος διαγωνισμός.

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!