Οι διαλέξεις του 3ου Graphic Stories Cyprus 2017

Στην 3η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus θα φιλοξενηθούν επτά διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design.


 

«Εικονογράφηση Κυπριακών παραμυθκιών τζ̆αι παραδόσεων» είναι ο τίτλος του θέματος που θα παρουσιάσει ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης. Ο καλλιτέχνης έχοντας μια παρουσία δεκαετιών σε σχέση με την εικονογράφηση των παραστάσεων και των παραδόσεων του λαϊκού πολιτισμού της Κύπρου, θα σκιαγραφήσει τα βήματα της δημιουργικής του πορείας που τον οδήγησαν στην υλοποίηση ενός πραγματικά μεγαλειώδους έργου. Η ποίηση, οι λαϊκές παραδόσεις, οι ιστορίες και τα παραμύθια που διαφυλάχθηκαν και πέρασαν από γενιά σε γενιά, αποκτούν μορφή μέσα από τα χαρακτικά του Χαμπή.

Ο Πασχάλης Πασχάλη, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα μιλήσει για «Design Management». Μέσα από θεωρητικές και εμπειρικές αναφορές, θα εξετάσει πώς η φράση “Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι ” ισχύει και για μια σειρά από καταστάσεις που αφορούν τον Project Manager μιας δημιουργικής διεπιστημονικής ομάδας, εστιάζοντας στις προσωπικές του σχέσεις με τα μέλη της ομάδας και τον πελάτη. Θα διερευνηθεί επίσης, μέσω ρεαλιστικών παραδειγμάτων, πώς οι περισσότερες αποτυχίες μπορούν να αναχθούν στις προσωπικές ιδιότητες ενός Project Manager και θα αποδειχθεί ότι αυτές μπορούν να είναι ίσης ή ακόμη και μεγαλύτερης σημασίας από ό, τι οι πραγματικές επαγγελματικές του δεξιότητες και εμπειρία. Η παρουσίαση θα εξετάσει επίσης τρόπους με τους οποίους ένας ηγέτης μπορεί να κάνει τη δουλειά πιο ικανοποιητική και ανταποδοτική για όλους τους εμπλεκόμενους.


«Η εκπαίδευση του design στη Κύπρο: Προσδοκίες και προκλήσεις» είναι το θέμα της ερευνητικής του εργασίας που θα παρουσιάσει ο Δρ Νίκος Σουλελές, ακαδημαϊκός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ενδείξεις ότι το design δεν χαίρει εκτίμησης από τη Κυπριακή κοινωνία. Εδώ χρησιμοποιούμε τον όρο «design» με την ευρεία έννοια, δηλαδή περιλαμβάνοντας όλες τις πτυχές της πρακτικής του σχεδιασμού, όπως το σχεδιασμό του προϊόντος, τη γραφιστική ή τις υπηρεσίες σχεδιασμού (service design). Σε μια εποχή όπου η λογική της σχεδιαστικής σκέψης χρησιμοποιείται σε σχέση με μια ποικιλία κοινωνικών θεμάτων, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να αναγνωριστεί η αξία του design στη Κυπριακή κοινωνία, να εκτιμηθεί εμπειρικά η κατάσταση και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί το πώς μπορεί να καλλιεργηθεί και να ενισχυθεί ο ρόλος του. Ο σκοπός της μελέτης «Η εκπαίδευση του Design στη Κύπρο: προσδοκίες και προκλήσεις» είναι να ανακαλύψει την υπόσταση του design στην Κυπριακή κοινωνία, και όχι για να δώσει λύσεις. Ο προσδιορισμός των προκλήσεων είναι το πρώτο στάδιο. Μελλοντικές εργασίες σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή προσπάθειες για την προώθηση του design και τα οφέλη της σχεδιαστικής σκέψης, θα πρέπει να βασίζονται πάνω σε μια ρεαλιστική εκτίμηση για το πού βρίσκεται σήμερα το design, πώς γίνεται αντιληπτό και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει.


Ο πολυπράγμων σχεδιαστής, εκδότης, δημοσιογράφος και εικονογράφος Μιχάλης Αντωνόπουλος θα εξερευνήσει μέσα από την ομιλία του με τίτλο «Social Media: μια σπουδαία επαγγελματική επιλογή για τον γραφίστα» τις σύγχρονες επαγγελματικές τάσεις και προοπτικές. Από τη στιγμή που το Διαδίκτυο μπήκε στη ζωή και τη δουλειά του γραφίστα, η αντίστροφη μέτρηση για το έντυπο είχε μόλις ξεκινήσει. Τα περιοδικά και οι εφημερίδες εμφανίζουν οικονομικές ζημιές και κλείνουν, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους ενώ αργά αλλά σταθερά μειώνεται και η έντυπη επικοινωνία και διαφήμιση. Ποια είναι η θέση του γραφίστα στη σημερινή επαγγελματική πραγματικότητα; Έχει εναλλακτικές; Φυσικά και έχει. Μία από αυτές είναι τo πεδίο των Social Media, μια σπουδαία ευκαιρία ώστε να δοκιμάσει ένα πολλά υποσχόμενο επαγγελματικό ξεκίνημα, εμπλουτίζοντας το πελατολόγιο και προβάλλοντας τη δουλειά του. Αλλαγή καριέρας; Όχι. Ο γραφίστας διαθέτει ήδη τα εφόδια και την παιδεία ώστε να υποστηρίξει μια τέτοια επαγγελματική επιλογή. Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος θα προσπαθήσει ξεκλειδώσει τις δεξιότητες που ήδη διαθέτει ένας σχεδιαστής και θα αναδείξει μια πραγματικά σπουδαία επαγγελματική προοπτική στο χώρο των Social Media.


Το πρόγραμμα τον διαλέξεων πλαισιώνουν και οι καθοδηγητές των τριών εργαστηρίων του Graphic Stories Cyprus, Rob Snow, Νίκος Γαζετάς, Σπύρος Δρακάτος και Τόνια Αυγουστάκη με τις εισαγωγικές τους προσεγγίσεις στο θεωρητικό σκέλος των εργαστηρίων που θα επιμεληθούν.


Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο «Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου», στην αίθουσα «Ανδρέας Πατσαλίδης», την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 και προσφέρονται δωρεάν. Η έναρξη τους έχει προγραμματιστεί για τις 16:15 το απόγευμα, ενώ με το πέρας των διαλέξεων θα γίνει η ανακοίνωση και η βράβευση των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού σχεδιασμού αφίσας με τίτλο «Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας» καθώς και τα εγκαίνια της αντίστοιχης έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Μουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη» του Πολιτιστικού Ιδρύματος.
 

Απαιτείται η κράτηση θέσης


Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 22.01.17
#Γραφιστορίες #089
   

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!