Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy

Στο καταξιωμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται από το 1960 στη γαλλική πόλη Annecy, λειτούργησε φέτος ελληνικό περίπτερο με πρωτοβουλία της Asifa Ελλάδος σε συνεργασία με την Asifa Κύπρου.

Από τις 12 μέχρι τις 17 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη γαλλική πόλη Annecy το εγνωσμένου κύρους Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. Πρόκειται για το σημαντικότερο παγκοσμίως στο είδος του φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε το 1960 και αποτελεί έκτοτε σημείο αναφοράς για τον χώρο, αλλά και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Κατά τη φετινή διοργάνωση, εννέα χιλιάδες περίπου διαπιστευμένοι επαγγελματίες του κλάδου -από 85 διαφορετικές χώρες-, ανά τον κόσμο, παρουσίασαν το έργο τους, έλαβαν μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα, αντάλλαξαν τεχνογνωσία και επικοινώνησαν διαδραστικά με το φιλότεχνο κοινό, το οποίο ξεπέρασε σε πλήθος τους 115 χιλιάδες επισκέπτες. Η λειτουργία ελληνικού περιπτέρου στο φημισμένο αυτό φεστιβάλ ήταν μόνο η αρχή μιας συνεχούς εξωστρεφούς πορείας για τους Έλληνες δημιουργούς. Η πρωτοβουλία της Asifa Ελλάδος σε συνεργασία με την Asifa Κύπρου, καθώς και τα αντίστοιχα φεστιβάλ animation σε Ελλάδα και Κύπρο, έβαλε τους απανταχού Έλληνες και Κύπριους δημιουργούς στον χάρτη των διεθνών συμπαραγωγών ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών animation. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Annecy συνδυάζει όλα τα στοιχεία μιας παγκόσμιας σκηνής κινουμένων σχεδίων και αποτελεί ως διοργάνωση την κορωνίδα μιας ραγδαία αναπτυσσόμενης βιομηχανίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας των κινουμένων σχεδίων έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες και έχει συμβάλει σημαντικά στη συνολική αύξηση της παραγωγής ταινιών στο Χόλιγουντ, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπορική επιτυχία του εν λόγω, εξαιρετικά καινοτόμου, πεδίου.




Με δύο ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, Αίνιγμα των Α. Ντούσια και Α. Φατούρου και Εθνοφοβία του Γ. Ζιόγκα, δεκατέσσερα σχέδια παραγωγής και τέσσερις ολοκληρωμένες ταινίες Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών, η παρουσίαση της ελληνικής παραγωγής μέσω της Δράσης #GreekAnimationRocks έδωσε την εικόνα αλλά και την ελπίδα εξόδου από την κρίση των τελευταίων οκτώ χρόνων.


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η Asifa Ελλάδος οργάνωσε ειδική προβολή του επιχειρησιακού σχεδίου στήριξης των διεθνών συμπαραγωγών [Territory Focus] με παρουσιάσεις των σχεδίων παραγωγής που αναζητούν συμπαραγωγούς, των ταινιών που αναζητούν διανομή, των διεθνών φεστιβάλ που διοργανώνονται σε Ελλάδα και Κύπρο και αναζητούν νέες ταινίες υψηλού επιπέδου, των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για διεθνή δικτύωση και των φορέων χρηματοδότησης των εν λόγω συμπαραγωγών. Καταξιωμένοι δημιουργοί και παραγωγοί αλλά και νέα ταλέντα παρουσίασαν το έργο τους μέσω των προβολών του φεστιβάλ, των προβολών στη βιντεοθήκη της Αγοράς MIFA, της παρουσίασης GreekAnimationRocks στο Territory Focus της 15ης Ιουνίου και με συναντήσεις ένας προς ένα στο φιλόξενο ελληνικό περίπτερο. Όπως είναι φυσικό, η επικοινωνία με όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις εγχώριες παραγωγές θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, με στόχο τη διατήρηση της δυναμικής και την καθιέρωση του brand Greek Animation, κυρίως όμως θα επιδιωχθεί το κλείσιμο της χρηματοδότησης σχεδίων παραγωγής το συντομότερο δυνατό, ώστε να υπάρξουν περισσότερες εστίες απασχόλησης δημιουργικών ταλέντων ως εναλλακτική της προσφοράς που τώρα μονοπωλείται από εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εξωτερικό.


Κύριος σκοπός της Asifa Ελλάδος είναι η προβολή και η προώθηση του ελληνικού κινουμένου σχεδίου και της καλλιτεχνικής και εμπορικής δράσης των δημιουργών και πάσης φύσεως συντελεστών της τέχνης των κινουμένων σχεδίων διεθνώς, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δικτύων. Για τους σκοπούς αυτούς «ταξίδεψε» στο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Annecy ο δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος «70 Χρόνια Δημιουργίας Ελληνικών Κινουμένων Σχεδίων», ο οποίος διανεμήθηκε σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου και παράγοντες της διεθνούς βιομηχανίας διαδίδοντας το ιστορικό παρελθόν του ελληνικού animation, το παρόν και κυρίως το μέλλον του. Το σημαντικό αυτό έργο αναφοράς, που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στην Κύπρο, σε επιμέλεια των Παναγιώτη Κυριακουλάκου, Αρίσταρχου Παπαδανιήλ και Άγγελου Ρούβα, συνοψίζει σε 220 σελίδες και 750 φωτογραφίες την ιστορία του ελληνικού animation, με κείμενα και μαρτυρίες δημιουργών και παραγωγών για τα επιτεύγματα αλλά και τα σφάλματα επτά δεκαετιών δραστηριότητας.


Περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ του Annecy, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.annecy.org



Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 02.07.17#Γραφιστορίες #104

Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!