1η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου-Έκθεση έργων


Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γραφείο Επιθεώρησης Τέχνης και τη Σχολή-Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, διοργανώνει τον προσεχή Οκτώβριο την 1η Μπιενάλε Χαρακτικής Κύπρου για παιδιά και νέους από 5 μέχρι 18 ετών.

Καθιστώντας τη θεσμοθέτηση της Μπιενάλε Χαρακτικής ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του τόπου μας και εν συνεχεία στοχεύοντας στο μελλοντικό άνοιγμά της και σε ένα διεθνές επίπεδο, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στηρίζουν τη διοργάνωση αυτή.

Με γενικό στόχο τη διάδοση της τέχνης της Χαρακτικής και ειδικότερα την ενθάρρυνση της διδασκαλίας της και την ανάπτυξή της, οργανώθηκε από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2016-17 σειρά εργαστηρίων χαρακτικής για την επιμόρφωση των μάχιμων εκπαιδευτικών της Προδημοτικής, της Δημοτικής και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο/Λύκειο). Τα εργαστήρια έγιναν στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια και στον χώρο όπου σύντομα θα στεγαστεί το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στην οδό Αμμοχώστου στην παλιά Λευκωσία. Οι εκπαιδευτικοί που έλαβαν μέρος στα εργαστήρια είχαν την ευκαιρία μέσα από πρακτικές εφαρμογές να έρθουν σε επαφή με τεχνικές της παραδοσιακής αλλά και της σύγχρονης χαρακτικής τις οποίες στη συνέχεια μεταλαμπάδευσαν στους δικούς τους μαθητές οι οποίοι και εργάστηκαν μέσα από ένα πολυδιάστατο φάσμα τεχνικών.

Οι μαθητές δημιούργησαν έργα σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές όπως υψιτυπικές τεχνικές (Ξυλογραφία, Λινογραφία, Πειραματικές υψιτυπικές τεχνικές π.χ. Σφραγίδες, Φελιζόλ), βαθυτυπικές τεχνικές (Χαλκογραφία), διατυπία (Μεταξοτυπία). Δημιούργησαν, επίσης έργα Μονοτυπίας, Κολλαγραφίας αλλά και με μικτές τεχνικές. Απέδωσαν έργα σε ελεύθερη θεματική, σε συνδυασμό τεχνικών με δισδιάστατα ή τρισδιάστατα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα κατά τη δημιουργία αφίσας και καλλιτεχνικού βιβλίου (Artist Book).

Η Δήμητρα Σιατερλή- χαράκτρια και εικαστικός που ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ο Χαμπής Τσαγγάρης, χαράκτης και ο Γιώργος Γαβριήλ, Επιθεωρητής Τέχνης Μέσης Εκπαίδευσης αποτέλεσαν τα μέλη της επιτροπής που έκριναν με βάση τις κατηγορίες χαρακτικής και ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία των συμμετεχόντων, τις εκατοντάδες συμμετοχές που στάλθηκαν από τα διάφορα σχολεία. Τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής θα ανακοινωθούν τόσο στον Τύπο όσο και διαδικτυακά στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή.

Η έκθεση των βραβευμένων έργων αλλά και των διακριθέντων συμμετοχών θα παρουσιάζεται από την Τρίτη 1 Αυγούστου μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου Φανερωμένης 86-90 στη Λευκωσία. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο τον Οκτώβριο του 2017. Ακριβής ημερομηνία όπως και λεπτομερές πρόγραμμα εκδηλώσεων θα ανακοινωθούν αργότερα στον τύπο.



Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!