Απολογισμός του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 4ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου Graphic Stories Cyprus, κατά το τριήμερο από 9-11 Μαρτίου, με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου 

Το πλούσιο από εκδηλώσεις τριήμερο του φετινού Graphic Stories Cyprus περιελάμβανε ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές και επαγγελματίες της οπτικής επικοινωνίας, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, εξειδικευμένα εργαστήρια, καθώς επίσης εκθέσεις και διεθνή διαγωνισμό αφίσας.






Την έναρξη του συνεδρίου, την Παρασκευή 9 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, χαιρέτισε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρύσανθος Φάκας εκ μέρους του δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης των πρωτοβουλιών που σχετίζονται με τις τέχνες και τον πολιτισμό από τους εκάστοτε τοπικούς φορείς. Ακολούθησε χαιρετισμός από τη δρ Κατερίνα Λάμπρου, προϊσταμένη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο εκ μέρους του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Ελευθέριου Κρέτσου, που αναφέρθηκε στη δυναμική της ανάπτυξης μέσα από ένα σύγχρονο πλαίσιο που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, με στόχο την ενθάρρυνση της λήψης πρωτοβουλιών σε σχέση με τον πολιτισμό από νέους και τη δεδηλωμένη θέληση της πολιτείας για ενθάρρυνσή τους.


  

Ένας νέος δημιουργός, ο Ανδρέας Ρωσσίδης, που ειδικεύεται στο 3D Modeling, μίλησε για τις διαδραστικές τέχνες και τη δημιουργική πορεία από το Graphic Design στο Animation, παρουσιάζοντας τα στάδια δημιουργίας μιας σύγχρονης ταινίας 3D Animation. Η διάλεξη αυτή εγκαινίασε μια νέα δράση, το Animated Stories, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Graphic Stories Cyprus με το Animafest Cyprus. Η Celine Cabannes, head of Strategy and Marketing στη διαφημιστική εταιρεία CandyJar, έθιξε το θέμα των πωλήσεων και των σχέσεων πελάτη – σχεδιαστή, καταδεικνύοντας την αναγκαιότητα μιας κοινής πολιτικής και αντιμετώπισης στο θέμα της κοστολόγησης και της εκπαίδευσης των πελατών.






Ο εικονογράφος Rob Snow παρουσίασε με το πηγαίο χιούμορ που τον διακρίνει την αστεία πλευρά της ζωής ενός γραφίστα, μέσα από πραγματικά γεγονότα και εμπειρίες, ενώ ανανέωσε το ραντεβού του για μια δεύτερη διάλεξη σχετική με το φλέγον θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου στη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών “Αιγαία”, κατά τα εγκαίνια της προσωπικής του έκθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο και θα φιλοξενείται μέχρι τις 23 Μαρτίου. Ο Μάνος Γκανάς και ο Τάσος Αναστασιάδης μίλησαν για τις βιωματικές τους εμπειρίες όσον αφορά τα κόμικ, τόσο από την πλευρά του σχεδιαστή όσο και από την πλευρά του σεναριογράφου και εκδότη, δίνοντας έμφαση στον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα αυτού που επίσημα πλέον έχει αναγνωριστεί ως η 9η τέχνη.




Ένας από τους πρώτους γραφίστες που εργάστηκαν στην Κύπρο και πρωτοπόρος της οπτικής επικοινωνίας στο νησί, ο Philip de Castan, μάγεψε το πολυπληθές κοινό με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια, το ήθος, την ευθύτητα της σκέψης και του λόγου του, θίγοντας τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας. Ο Πάνος Βασιλείου, ιδρυτής της εταιρείας γραμματοσειρών Parachute Fonts, μίλησε για τη δύναμη της τυπογραφίας στη διαμόρφωση της ταυτότητας μιας μάρκας, παρουσιάζοντας πραγματικά σενάρια από τη διεθνή αγορά. Ο πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας, των εκδόσεων και του μάρκετινγκ Στέφανος Καράγκος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της XPLAIN, παρουσίασε την αξία των δεδομένων στην αποτελεσματική επικοινωνία, μέσα από προσεγγίσεις & case studies από την παγκόσμια αγορά.

 
Το πέρας των διαλέξεων ακολούθησαν τα εγκαίνια της έκθεσης Αφισών του 2ου Διεθνούς Διαγωνισμού του Graphic Stories Cyprus, με θέμα “Γραφή, το έναυσμα του Πολιτισμού”, καθώς και η βράβευση των νικητών. Η έκθεση περιλαμβάνει 65 διακριθέντα έργα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό, καθώς και έργα της εικαστικού Ειρήνης Γκόνου, του καλλιγράφου Vladimir Radibratovic και των γραφιστών Tommaso Taraschi και Αγγελικής Αθανασιάδη. Το θέμα του διαγωνισμού, αλλά και η αντίστοιχη έκθεση είχαν ως στόχο να αναδείξουν και να προβάλουν τη σημασία της γραφής σε σχέση με τον πολιτισμό, τα γράμματα και τις τέχνες, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και τη σπουδαιότητά της στη μέχρι τώρα εξέλιξη αλλά και μελλοντική πορεία της ανθρωπότητας. Η έκθεση θα φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι και τις 26 Μαρτίου.

 


Στην κατηγορία του διεθνούς διαγωνιστικού για επαγγελματίες, νικήτρια αναδείχθηκε η Irina Egorova από τη Ρωσία, ενώ στην αντίστοιχη κατηγορία του διεθνούς διαγωνιστικού για φοιτητές, νικήτρια αναδείχθηκε η Mina Nasliyani από το Ιράν. Στην κατηγορία του κυπριακού διαγωνιστικού για φοιτητές, νικήτρια αναδείχθηκε η Χάρις Φράγκου, ενώ στην κατηγορία του κυπριακού διαγωνιστικού για μαθητές λυκείων και τεχνικών σχολών, νικήτρια αναδείχθηκε η μαθήτρια Άννα Γεωργίου, η οποία εργάστηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας γραφικών τεχνών κ. Σούλης Χρίστου. Τα βραβεία του διαγωνισμού προσέφεραν η Τράπεζα Κύπρου και η εταιρεία γραμματοσειρών Parachute Fonts.



 


Παράλληλα, το ίδιο Σαββατοκύριακο, διοργανώθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια που είχαν ως στόχο να προσφέρουν συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία στους συμμετέχοντες σχεδιαστές, επαγγελματίες και φοιτητές, καθώς και ένα παιδικό εργαστήρι με θέμα τη γραφή από την Παναγιώτα Μιχαήλ. Οι Rob Snow, Νίκος Γαζετάς, Τάσος Αναστασιάδης και Μάνος Γκανάς, καθοδηγητές των εργαστηρίων, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους και κατάφεραν να παρουσιάσουν σε βάθος το αντικείμενο της δουλειάς τους, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη.

Χορηγοί επικοινωνίας του Graphic Stories Cyprus είναι η εφημερίδα “Πολίτης”, το πολιτιστικό ένθετο “Παράθυρο” και το ραδιόφωνο Πολίτης 107.6 FM. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθώς και του Δήμου Λευκωσίας. Χορηγός εκτύπωσης Kemanes Print Shop.

Το Graphic Stories Cyprus αποτελεί έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των επαγγελματιών, φοιτητών αλλά και μαθητών του χώρου των εικαστικών τεχνών και της οπτικής επικοινωνίας, με τη συνεχή παρουσία και την πολυσυλλεκτική του δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανανεώνει το ραντεβού του με τη δημιουργική κοινότητα του νησιού το τριήμερο 15-17 Μαρτίου 2019 για το 5ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου.



Ραντεβού το 2019: Το Graphic Stories Cyprus, ένας θεσμός που έχει καθιερωθεί στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, ανανεώνει το ραντεβού του για το τριήμερο 15-17 Μαρτίου 2019!


www.graphicstoriescyprus.com
 

Φωτογραφίες: Μιχάλης Θεοχαρίδης


Aggeliki MK Athanasiadi Αγγελική ΜK Αθανασιάδη
Graphic Designer | aggeliki.mk@gmail.com 
"Πολίτης της Κυριακής" | "Παράθυρο" 18.03.18 
 #Γραφιστορίες #123








Comments

Popular

Διπλή διεθνής διάκριση για την ομάδα ρομποτικής του Γυμνασίου Αρχαγγέλου, Λακατάμιας, στο Robotex International

Η εικαστικός Ειρήνη Γκόνου παρουσιάζει τη νέα της έκθεση με τίτλο De Materia Magica

Graphic Stories Cyprus to Represent Cyprus at the Prestigious Festival Eastern European Design (FEED) in Warsaw!